Belfast

Režiser: Kenneth Branagh

igrani / Kenneth Branagh / Velika Britanija / 2021 / 98 min / angleščina s slovenskimi podnapisi

Režija in scenarij: Kenneth Branagh; fotografija Haris Zamabarloukos; montaža: Úna Ní Dhonghaíle; glasba: Van Morrison; produkcija: Laura Berwick, Kenneth Branagh, Becca Kovacik, Tamar Thomas

Igrajo: Judi Dench, Caitríona Balfe, Jamie Dornan, Ciarán Hinds, Colin Morgan, Jude Hill id.

Distribucija: Karantanija cinemas

Festivali, nagrade: Toronto, nagrada občinstva; nagrada BAFTA za najboljši britanski film; oskar za izvirni scenarij in pet nominacij, tudi za najboljši film; zlati globus za najboljši scenarij; posebna nagrada AFI; Critics Choice Award za najboljši izvirni scenarij, najboljši igralski ansambel in najboljšega mladega igralca; nagrada National Board of Review za najboljšega stranskega igralca in za enega desetih najboljših filmov leta.

Severni Belfast, avgust 1969. Devetletni Buddy natančno ve, kdo je in kam sodi. Je otrok delavskega razreda, srečen, ljubljen in varen. Njegov svet je živahna in zabavna ulica, kjer prebiva vsa njegova razširjena družina, kjer sosedje držijo skupaj in kjer se je nemogoče izgubiti, saj se v Belfastu vsi poznajo – ali pa se tako vsaj zdi. Toda družbeno nezadovoljstvo se stopnjuje, in ko na Buddyjevi ulici nazadnje izbruhne nasilje, se njegov otroški svet čez noč obrne na glavo.

 

To je najbolj oseben film, kar sem jih kdaj posnel; pripoveduje o kraju in ljudeh, ki jih imam rad. /…/ Belfast je mesto zgodb. V poznih šestdesetih letih je doživljal zelo razburkano, dramatično in včasih nasilno obdobje, v katerem se je znašla tudi moja družina. Potreboval sem petdeset let, da sem našel pravi način, kako o tem pisati; da sem našel ton, ki sem ga iskal. /…/ Spominjam se, da se mi je življenje v enem samem popoldnevu obrnilo na glavo. Bilo je skoraj kot v počasnem posnetku: zaslišal sem zvok, ki ga nisem razumel, se obrnil in zagledal množico na koncu ulice – in življenje ni bilo nikoli, nikoli več enako.

– Kenneth Branagh

 

+ predfilm Festivala migrantskega filma

Conrado

Conrado / dokumentarni / Guilllermo Alvarez Chaia / Španija / 2022 / 13 min

Zgodba o Conradu Semedu, sinu priseljencev z Zelenortskih otokov, ki se je rodil v Bierzu, v provinci León. Po triletni zaporni kazni oblasti sprožijo postopek izgona, čeprav se je rodil v Španiji.
 

Belfast
Belfast
Belfast
Belfast
Conrado
Conrado