Irati

Bainet, Ikusgarri Films, Kilima Media, La Fidèle Production, Irati Zinema AIE
Režiser: Paul Urkijo Alijo

Paul Urkijo Alijo / Španija, Francija 2022, 114 min / baskovščina s slo. podnapisi

Urkijo Alijo nas z dihjemajočo fotografijo, vrhunskimi posebnimi učinki, predvsem pa izvrstnim scenarijem na krilih čudovite, z borbo za svobodo in samobitnost prežete baskovske mitologije popelje v čas, ko so se zadnji otočki prvobitne demokracije borili proti vdoru zatiralske civilizacije. Irati je ženska, je reka in je gozd, ki se ne pusti ukrotiti, ki se upira, zato je še danes neizčrpen vir navdiha.

Legendarni režiser John McTiernan je na letošnjem Grossmannovem festivalu fantastičnega film in vina Irati izbral za najboljši fantazijski film festivala, prejel pa je tudi nagrado občinstva za najboljši celovečerec.

Zgodba se dogaja v 8. stoletju v Pirenejih. Mladi Eneko se pripravlja prevzeti položaj poglavarja doline, podedovanega po očetu, ki je pred leti padel v bitki. Ko pa truplo njegovega očeta izgine iz groba, bo potreboval pomoč mlade poganke Irati, da ga pridobi nazaj. Zaradi izjemnega spleta mitologije in zgodovine ter razkošnih prizorov epskih bitk so ga nekateri razglasili za španskega Gospodarja prstanov.

Ekipa

Režija Paul Urkijo Alijo
Scenarij Paul Urkijo Alijo (po grafičnem romanu "El ciclo de Irati" Jona Muñoza Otaeguija in Juana Luisa Lande)
Fotografija Gorka Gómez Andreu
Glasba Maite Arroitajauregi, Aránzazu Calleja
Kostumografija Nerea Torrijos
Producenti Iñaki Burutxaga, Juanjo Landa, Paul Urkijo Alijo
Produkcija Bainet, Ikusgarri Films, Kilima Media, La Fidèle Production, Irati Zinema AIE

Igrajo 

Eneko Sagardoy, Edurne Azkarate, Iñigo Aranbarri, Nagore Aramburu, Elena Uriz, Ramón Agirre

*

Predfilm Muzeja narodne osvoboditve Maribor

Maribor Retrosk8iva

Tomaž Praunseis / Slovenija, 2023, 13 min

Vse od konca 80ih leta prejšnjega stoletja se v Maribor razvija, dopolnjuje, plemeniti in širi rolkarska scena v Mariboru. Desetletja je rolkanje sooblikovalo družbene smerice mladih v mestu, ki so narekovale razvoj poligonov za rolkanje oz. sk8parkov. Vztrajnost, volja in predvsem ljubezen do življenja z rolko so botrovali nastanku največjega rolkarskega poligona v Sloveniji. Danes je park eno najvidnejih in uspešno delujočih središč športnega, kulturnega in medgeneracijskega povezovanja v Mariboru. To je zgodba o času in ljudeh, ki so vedeli, da je potrebno na koleščkih "stati in obstati".

Dokumentarec je razvojna nadgradnja nove in stalne razstave Sk8AM torej sem v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

____

V primeru neugodnih vremenskih razmer se projekcija lahko prestavi na nadomestni termin ob nedeljah ob 21. uri. Na spletni strani, Facebook strani in Instagramu bomo najkasneje 4 ure pred projekcijo obveščali o morebitnih spremembah. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Organizatorji Društvo za razvoj filmske kulture, Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti • Sponzorji / donatorji VBO, Pressclipping, Merel, 100 kvadratov, Kefirko, Arzenškov Hram • Generalni medijski pokrovitelj Večer • S podporo MOM, Ministrstvo za kulturo • Partnerji DSR - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk, DOKUDOC, Grossmann, Slovenska kinoteka, Slovenski filmski arhiv, Slovenski filmski center, KGB, Europlakat, Ekran, Festival Enimation, Pekarna Magdalenske mreže, Festival StopTrik, Festival Shots, Festival migrantskega filma, Slovenska filantropija, Festival LGBT filma, Fefi, ŠKUC, Muzej NO, GT22

Irati
Irati