Morena (Murina)

Režiserka: Antoneta Alamat Kusijanović

+ spletni pogovor z režiserko Antoneto Alamat Kusijanović

igrani / Antoneta Alamat Kusijanović / Hrvaška, Slovenija, ZDA, Brazilija / 2021 / 94 min / hrvaščina s slovenskimi podnapisi

Režija: Antoneta Alamat Kusijanović; scenarij Antoneta Alamat Kusijanović, Frank Graziano; fotografija: Hélène Louvart; montaža: Vladimir Gojun, glasba: Evgueni Galperine, Sacha Galperine; zvok: Julij Zornik; produkcija: Danijel Pek, Rodrigo Teixeira; koprodukcija: Zdenka Gold, Jožko Rutar, Miha Černec; izvršna produkcija: Martin Scorsese, Emma Tillinger Koskoff, Lourenço Sant’Anna, Sophie Mas, Rodrigo Gutierrez, Carmem Maia, Gustavo Rosa de Moura

Igrajo: Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić, Cliff Curtis

Distribucija: Zavod SPOK

Nagrade: nagrada zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu; zlata arena najboljšega debitanta, za najboljšo stransko žensko vlogo in nagrada občinstva za najboljši hrvaški film v Pulju; nagrada za najboljši film v Bukarešti.

 

Šestnajstletna Julija živi z gospodovalnim očetom in mlado materjo na odmaknjenem hrvaškem otoku. Dneve preživlja med potapljanjem po azurnem morju, lovom na morene ter opazovanjem turistov, ki se zabavajo v bližnjem zalivu. Napetost med hčerko in očetom pa začne naraščati, ko na otok prispe star družinski prijatelj Javier. Medtem ko skuša oče z njim skleniti velik posel, svetovljanski in karizmatični tujec v Juliji prebudi slo po svobodi …

Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu. Pod film, ki je nastal tudi v slovenski koprodukciji, se poleg odlične mlade hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki se nam bo po projekciji tudi pridružila na spletnem pogovoru, podpisujeta izjemna direktorica fotografije Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro) in zvezdniški izvršni producent Martin Scorsese.

 

Morena gibko vijuga med čermi klasične zgodbe o odraščanju in uporništvu ter se zaganja v globine družinske in družbene hrvaške stvarnosti. Globoko pod gladino morja, kamor sončni žarki ne prodrejo, z ostmi nabada trdovratne družbene vzorce patriarhata, konservativizma, religije, šovinizma, mizoginije, pa tudi divjega kapitalizma, privatizacije, korupcije, in jih privleče na kopno.

– Tina Lešničar, Delo

 

+ predfilm FEKK – mednarodnega festivala kratkega filma v Ljubljani

V modrino

V modrino (U plavetnilo) / igrani / Antoneta Alamat Kusijanović / Hrvaška, Slovenija / 2017 / 22 min

Glavna junakinja kratkega filma, nagrajenega v Berlinu in Oberhausnu, je 13-letna Julija (Gracija Filipović), ki se iz nasilnega doma z materjo umakne na idiličen hrvaški otok, kjer je nekoč odraščala. Veseli se, da bo obudila prijateljstvo z Ano, ki pa več pozornosti namenja svojemu fantu. Anina zavrnitev odpre pri Juliji nezaceljene rane nasilne preteklosti in v njej prebudi agresivno pošast, za katero je mislila, da jo je pustila za seboj. Kratki film Antonete Alamat Kusijanović je predstavljal študijo za celovečerec Morena.

 

Antoneta Alamat Kusijanović se je rodila v Dubrovniku, zaključila študij produkcije na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu in diplomirala iz režije na Univerzi Columbia v New Yorku. Njen kratki film V modrino (U plavetnilo) je prejel nominacijo za študentskega oskarja ter bil nagrajen na Berlinalu, v Sarajevu, v Oberhausnu ter na festivalu Premiers Plans v Angersu. Morena je režiserkin prvi celovečerec.

Morena
Morena
Morena
Morena
Antoneta Alamat Ksuijanovič
Antoneta Alamat Ksuijanovič
V modrino
V modrino