Naš dom (Utama)

Alpha Violet, distribucija Cinemania
Režiser: Alejandro Loayza Grisi

Bolivija, Francija, Urugvaj, 2022, 87 min / španščina s slo. podnapisi

Eden izmed vizualnih in sporočilnih vrhuncev filmske sezone nas popelje v bolivijsko višavje, kjer suša povzroči eksistencialno stisko v staroselski skupnosti in odpre temeljna vprašanja o načinu življenja na presečišču med generacijami, tradicijo in modernostjo, zavezanostjo zemlji in prisiljenostjo v eksodus. Vse skupaj čudovito zaokrožita pristna ljubezenska zgodba in družinska drama, ki se odvrtita okrog ostarelega para, ki se dostojanstveno bori za preživetje.

Altiplano, kjer kečuanska pastirja že vse življenje paseta lame ("Utama" po kečuansko pomeni "naš dom"), je vse bolj neprijazen. Virginio in Sisa – igrata ju naturščika, ki sta tudi v resnici par – se kljub prošnjam vnuka Santosa nočeta preseliti v La Paz, čeprav so se začeli topiti ledeniki in dežja skoraj ni več, lame pa so vse bolj žejne. Bo pomagalo žrtvovanje bogovom? Ali kondorji, ko so stari in se ne počutijo več koristne, z visokih vrhov res hote omahnejo v smrt? V svetu Utame razpokana zemlja, ki se širi v neskončne daljave, plameneči sončni zahodi in mogočne gore burijo domišljijo ter povsem običajnim stvarem dajejo mitski značaj.

Vizualno osupljivo, slikovito popotovanje je med drugim prejelo veliko nagrado žirije in nagrado občinstva na filmskem festivalu v Sundancu. 

Ekipa

Režija in scenarij Alejandro Loayza Grisi
Fotografija Bárbara Álvarez
Montaža Fernando Epstein

Igrajo 

José Calcina (Virginio), Luisa Quispe (Sisa), Candelaria Quispe (Elena), Placide Ali(Eugenia), Félix Ticona (Estanis), Santos Choque (Clever)


*

Predfilm Mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma Enimation

Super mravlja

kratek animirani film otrok 1.b razreda OŠ bratov Polančičev / kolažna animacija / Slovenija, 2023, 3 min

Bila je huda mravljica, šest črnih nog je imela. Čeprav so se jo vsi bali, le ni bila tako slaba.Ob navdihu Trkajevih Repkov je vsem dobro poznana mravlja oživela v rap izvedbi, prepričala učence 1. b razreda, da jo ustvarijo na platnu in s pomočjo tehnike stop animacije vdihnejo življenje. Učenci 1.b razreda so izdelali kratek animirani film za glasbeno predlogo. Nadarjenost in kakovostno pedagoško delo pa so pokazali tako z likovno predlogo, animacijo kakor tudi glasbo ob koncu. Branko Rudolf bi bil navdušen.   

____

V primeru neugodnih vremenskih razmer se projekcija lahko prestavi na nadomestni termin ob nedeljah ob 21. uri. Na spletni strani, Facebook strani in Instagramu bomo najkasneje 4 ure pred projekcijo obveščali o morebitnih spremembah. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Organizatorji Društvo za razvoj filmske kulture, Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti • Sponzorji / donatorji VBO, Pressclipping, Merel, 100 kvadratov, Kefirko, Arzenškov Hram • Generalni medijski pokrovitelj Večer • S podporo MOM, Ministrstvo za kulturo • Partnerji DSR - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk, DOKUDOC, Grossmann, Slovenska kinoteka, Slovenski filmski arhiv, Slovenski filmski center, KGB, Europlakat, Ekran, Festival Enimation, Pekarna Magdalenske mreže, Festival StopTrik, Festival Shots, Festival migrantskega filma, Slovenska filantropija, Festival LGBT filma, Fefi, ŠKUC, Muzej NO, GT22

Naš dom (Utama)
Naš dom (Utama)