Panj (Zgjoi)

Režiserka: Blerta Basholli

igrani / Blerta Basholli / Kosovo / 2021 / 84 min / albanščina s slovenskimi podnapisi

Režija in scenarij: Blerta Basholli; fotografija: Alexander Bloom; montaža: Félix Sandri, Enis Saraçi; glasba: Julien Painot; produkcija: Yll Uka, Valon Bajgora

Igrajo: Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi, Kumrije Hoxha id.

Distribucija: Demiurg

Nagrade: Sundance - velika nagrada žirije, nagrada za najboljšo režijo in nagrada občinstva v sekciji igrani svetovni film

 

Fahrijin mož je pogrešan vse od vojne na Kosovu. Da bi poskrbela za svoja otroka, Fahrije opravi vozniški izpit in skupaj z drugimi vdovami ustanovi majhno podjetje za izdelavo ajvarja. A v tradicionalni vasici, kjer živi, njeni poskusi osamosvojitve naletijo na silovito neodobravanje … Film, posnet po resnični zgodbi kosovske vojne vdove Fahrije Hoti in njenega boja za neodvisnost v globoko patriarhalni družbi, je prejel kar tri nagrade na festivalu Sundance: veliko nagrado žirije, nagrado za najboljšo režijo in nagrado občinstva.

Sedela sem v svojem stanovanju v Brooklynu v New Yorku, pisala šolski projekt in poslušala televizijsko oddajo s Kosova. Neka ženska je pripovedovala, kako je dobila vozniško dovoljenje in kako jo je vsa vas obrekovala, da je osramotila svojo družino. Najprej sem mislila, da gre za šalo. Zgodba je bila hkrati smešna, žalostna, mučna in navdihujoča /…/ Poleg tega, da sem tudi sama ženska in mati, sta me pritegnili njena volja in moč: ne le da preživi, ampak da doseže nekaj velikega in se nikoli ne ozira nazaj. Njena pozitivnost in energija sta navdušujoči. Na filmsko platno sem hotela prenesti močan, barvit ženski lik; protagonistko, ki bi jo moralo videti tako kosovsko kot širše občinstvo. /…/ Fahrije je bil film všeč. Rekla je: ‘Upodobila si me točno takšno, kakršna sem bila, veliko trenutkov je točno takšnih, kot sem jih doživela, le trpela sem veliko bolj. To je zelo dobra zgodba in upam, da bo imela uspešno pot, da jo bo videl ves svet, saj ne gre le zame, pač pa za zgodbo številnih kosovskih žensk. Svet mora videti, kaj smo doživele.

– Blerta Basholli

 

+ predfilm Feminističnega filmskega festivala Fefi

Dom

Dom (Mal) / igrani / Sevinaz Evdikê / Avtonomna administracija Severne in Vzhodne Sirija / 2019 / 10 min

Sara je stara osem let in živi v sama v vojno opustošenem mestu Ragga. Družba, v kateri živi, se trudi soočati s posledicami vojne in ekstremnega nasilja, medtem ko Sara iznajde svojevrsten način preživetja: zbira ostanke granat in odpadne kovine in jih proda v zameno za hrano in obleko. V eni noči se izmenjava železa za rokavice sprevrže v dramatično situacijo.
 

Panj
Panj
Panj
Panj
Dom
Dom