Potujoči kino Bridka Bebiča: “Od kovača do knapa: s španskimi borci naprej!”

Predvajanje filma je zaradi slabega vremena prestavljeno v Veliko dvorano.

 

Bratko Bibič je s sodelavcema Eduardom Raonom in Vidom Drašlerjem zasnoval petdesetminutni audiovizualni kolaž izbranih segmentov iz sodobno plesnih zvočnih filmov, nastalih po zamislih koreografa in plesalca Iztoka Kovača v produkciji zavoda EN-KNAP od leta 1995 do 2014. V glasbeno-filmski projekciji se odvrti šest sekvenc/stavkov: "Igra, sistem, naključje", "Predor", "Baladur", "Ansambli in labirinti", "Od prhe do prahu" in "Happylogue". Po otvoritvi z refleksijo o umetnosti glasbene improvizacije in o načelih hoje se potovanje gledalca/poslušalca nadaljuje skozi različne situacije in akcije plesalk in plesalcev, razvijajočih pravila njihovega delovanja: hoje, čakanja, ustvarjanja zvokov in glasbe, srečevanja in seveda plesa na navpičnih skalnih pečinah, po opuščenih tovarniških dvoranah in na brezpotjih rudniški predorov in podzemlja, kjer se srečujejo in soočajo s preteklim in sodobnim rudarskim delom in kulturo. Bibič obenem s to pripovedno in vizualno razsežnostjo razvija svoj izvirni koncept raziskovanja historičnih in aktualnih razmerij med filmom, zvokom in (koncertno) instrumentalno glasbo.

V dolgoletnem, večstranskem delovanju koreografa in plesalca Iztoka Kovača in Zavoda EN-KNAP so plesni filmi pomembna stalnica ne le filmskega dokumentiranja, temveč tudi sprotnega refleksivnega nadgrajevanja in razširjanja okvirov odrskih produkcij in za Kovača značilnih koreografij, metod in estetik sodobnega plesa. Z njimi Kovač, ki podpisuje zasnove vseh in občasno sorežiserstvo nekaterih filmov, izkazuje tudi močno afiniteto do filmskega medija in izraza per se, kongenialnega partnerja pa je našel v Sašu Podgoršku, ki – z izjemo dveh – podpisuje režijo večine filmov: Vertigo Bird (1997), Dom Svobode (2000), Kaj boš počel ko prideš ven od tu? (2005) in Vašhava (2014).

* * *
Bratko Bibič - zamisel, koncept, izbor in kreativna (de)montaža & re-kompozicija audiovizualnega gradiva, kompozicija, aranžmaji, improvizacija, harmonika, klavir, glasovi, produkcija
*
Eduardo Raon - kreativna audiovizalna montaža (sekvenca Baladur), kompozicija, aranžmaji, improvizacija, harfa, elektronika, glasovi, tehnična produkcija
*
Vid Drašler - kompozicija, aranžmaji, improvizacija, tolkala, zvočila, šumila, glasovi

*
Projekt je nastal v koprodukciji Zavoda Alcedo in Zavoda EN-KNAP v sodelovanju s Slovensko kinoteko ter s podporo SCCA - Zavoda za sodobno umetnost v okviru 25. obletnice Zavoda EN-KNAP (1993), 10. obletnice delovanja mednarodne plesne skupine EnKnapGroup (2007) in 9. sezone njihovega delovanja v Centru kulture Španski borci (2009).
* * *

Vstopnice po ceni 5 eur lahko kupite na spletu in pri blagajni Mariboxa, eno uro pred dogodkom pa tudi v avditoriju Minoritov.
*
Dogodek bo v vsakem vremenu, v primeru neugodnih vremenskih razmer se preselimo v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča.
*
Organizatorji: Festival Borštnikovo srečanje, Zavod EN-KNAP, Društvo za razvoj filmske kulture Maribor (GT22), Lutkovno gledališče Maribor, MariBox, Kooperativa Peron.