Pravi moški (Ich bin dein Mensch)

Režiserka: Maria Schrader

igrani / Maria Schrader / Nemčija / 2021 / 102 min / nemščina, angleščina s slovenskimi podnapisi

Režija: Maria Schrader; scenarij: Jan Schomburg, Maria Schrader; fotografija: Benedict Neuenfels; glasba: Tobias Wagner.

Igrajo: Maren Eggert (Alma), Dan Stevens (Tom), Sandra Hüller (uslužbenka), Hans Löw (Julian), Wolfgang Hübsch (oče Felser), Annika Meier (Cora), Falilou Seck (Dean Roger), Jürgen Tarrach (Dr. Stuber), Henriette Richter-Röhl (Steffi).

Nagrade: dobitnik berlinskega srebrnega medveda za glavno žensko vlogo, prejemnik nagrade žirije Art kino mreže Slovenije na Liffu.

 

Alma (Maren Eggert) je znanstvenica v znanem berlinskem muzeju Pergamon. Da bi dobila sredstva za raziskavo, se odloči za sodelovanje v nenavadni študiji. Tri tedne mora živeti s humanoidnim robotom, prilagojenim njenemu značaju in potrebam, čigar umetna inteligenca je zasnovana tako, da bi bil njen popolni življenjski partner. A ko Alma spozna Toma (Dan Stevens), ki je narejen samo zato, da bi jo osrečil, se srečanje ne razplete po njenih pričakovanjih …

 

Preprosta ideja je bila le dva koraka stran od slavne formule Billyja Wilderja ‘fant sreča dekle’. Ampak to sta bila precej velika koraka: ‘dekle sreča fanta’ in ‘dekle sreča robota’. /…/ Alma nas (in sebe) sooči s paradoksi človeške želje. Je za človeško izkušnjo neizogibno, da nikoli ne dosežemo tistega, kar si želimo? In ali je to predpogoj za željo, zlasti ljubezensko? Pogosto govorimo o hrepenenju po tako imenovanem ‘popolnem partnerju’, toda kako bi bilo, če bi dejansko živeli s popolnim partnerjem? S partnerjem, ki tako natančno razbere naše potrebe in želje, da jih lahko izpolni, še preden se jih sami zavemo? In kaj bi pomenilo, če bi vedeli, da tega ne počne iz ljubezni, ampak preprosto zato, ker je tako programiran? /…/ Kakšna je razlika med ‘ljubeznijo’ in zelo zapletenim algoritmom? In ali se tudi v običajnih razmerjih ne prilagajamo ves čas potrebam svojih partnerjev? Kaj je v odnosih ‘resnično’ in kaj naučeno, prikrojeno, programirano?

– Maria Schrader

 

+ predfilm festivala Shots

 

Pravi moški (Ich bin dein Mensch)
Pravi moški (Ich bin dein Mensch)
Pravi moški (Ich bin dein Mensch)
Pravi moški (Ich bin dein Mensch)