Septembrska klasa

A.A.C. Productions
Režiser: Igor Šterk

Igor Šterk / Slovenija, Srbija, Hrvaška, 2020, 78 min / hrvaščina, slovenščina, srbščina, bosanščina s slo. podnapisi

Po projekciji sledi pogovor z režiserjem Igorjem Šterkom, urednikom Večerove priloge V soboto Rokom Kajzerjem in mariborskim članom septembrske klase Darkom Kulašem

Portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis – "trdnjavi Jadrana", da bi odslužila 365 dni v JLA. Kako gledajo na tisti čas po več kot tridesetih letih? Kaj se je zgodilo z brezskrbnimi prijateljstvi in življenji mladih fantov, ki so bili takrat državljani skupne države? Kako na njihov spomin vpliva dejstvo, da živijo v različnih državah? Kaj je danes z vojaškimi objekti na otoku?

"Jugoslovani, ki so nekoč služili vojaški rok, so se tega – ‘vojske’ – običajno spominjali z nostalgijo. Igor Šterk najde nekdanje Jugoslovane, ki se tega spominjajo z antinostalgijo. V vojaško naslovljenem dokuju namreč obišče svoje nekdanje vojaške tovariše, ki imajo vsi po vrsti slabe spomine na služenje vojaškega roka na Visu. Nobene patetike. Nobene nostalgije. Travma. /…/ Vsi so skušali le preživeti. Ko so uniformo slekli, so prisegli, da se na Vis ne bodo nikoli več vrnili, toda ko kje zapiha jugo, se spomnijo na Vis. Je kaj bolj nostalgičnega od antinostalgije? Septembrska klasa je demonstracija filmske moči – film poveže ljudi, ki se ne bi več nikoli srečali. ZA"

– Marcel Štefančič jr., Mladina

Ekipa

Režija in scenarij Igor Šterk
Fotografija Marko Brdar, Joško Morović
Montaža Petar Marković
Zvok Julij Zornik
Produkcija A.A.C. Productions
Koproducenti Zdenka Gold, Dragoljub Prvanović, Biljana Prvanović
Koprodukcija RTV Slovenija, Spiritus Movens, Gabisof, Gustav Film, Studio 100, Teleking distribucija Gustav film

 

 

Spomin je varljiv, še posebej po toliko desetletjih.

Igor Šterk

 

____

V primeru neugodnih vremenskih razmer se projekcija lahko prestavi na nadomestni termin ob nedeljah ob 21. uri. Na spletni strani, Facebook strani in Instagramu bomo najkasneje 4 ure pred projekcijo obveščali o morebitnih spremembah. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Organizatorji Društvo za razvoj filmske kulture, Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti • Sponzorji / donatorji VBO, Pressclipping, Merel, 100 kvadratov, Kefirko, Arzenškov Hram • Generalni medijski pokrovitelj Večer • S podporo MOM, Ministrstvo za kulturo • Partnerji DSR - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk, DOKUDOC, Grossmann, Slovenska kinoteka, Slovenski filmski arhiv, Slovenski filmski center, KGB, Europlakat, Ekran, Festival Enimation, Pekarna Magdalenske mreže, Festival StopTrik, Festival Shots, Festival migrantskega filma, Slovenska filantropija, Festival LGBT filma, Fefi, ŠKUC, Muzej NO, GT22

Septembrska klasa
Septembrska klasa