Vsa ta lepota in prelivanje krvi (All the Beauty and the Bloodshed)

Režiserka: Laura Poitras

Laura Poitras / ZDA, 2022, 122 min / angleščina s slo. Podnapisi

Z zlatim beneškim levom nagrajen dokumentarec Laure Poitras je udaren, poglobljen in neizprosen portret kultne fotografinje Nan Goldin. Skozi njene fotografije in pričevanja vrši neusmiljeno kritiko malomeščanske zatohlosti, krutosti korporativnega kapitalističnega sistem, ki kuje dobiček na truplih in psihičnem zdravju ljudi, ter kolaborantskega sistema etablirane umetnosti, ki se brezsramno prodaja zasebnim interesom. Vendar se tudi pri kritiki ne ustavi, temveč odpira upanje v samoorganizirani jezi razočaranih ljudi, ki so s politično akcijo edini porok za spremembe.

 

Družba prikriva napačne stvari – in to uničuje ljudi.

Nan Goldin

Fotografinja in vizualna umetnica Nan Goldin že od zgodnjih sedemdesetih let dokumentira intimno življenje prijateljev in umetnikov, vključno z lastnim, ter se tako poklanja ljudem in subkulturam, ki jih družba vse prepogosto stigmatizira. Leta 2017 se je podala v boj proti družini Sackler, farmacevtskim gigantom in filantropom, ki so darovali milijone najprestižnejšim muzejem po vsem svetu. Nan Goldin, ki je tudi sama preživela zasvojenost z opioidi, je s svojo aktivistično skupino P.A.I.N. organizirala akcije, s katerimi so Sacklerjeve in njihovo več milijard dolarjev vredno podjetje obtožili odgovornosti za opioidno krizo.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi pripoveduje zgodbo Nan Goldin z njenimi lastnimi besedami, prepletajoč preteklost in sedanjost s pomočjo bogatega izbora fotografij in diapozitivov, arhivskega gradiva ter posnetkov akcij v nekaterih najpomembnejših muzejih sveta.

Ekipa

Režija Laura Poitras
Montaža Amy Foote, Joe Bini, Brian A. Kates
Glasba Soundwalk Collective
Produkcija Nan Goldin, Yoni Golijov, Laura Poitras
Distribucija FIVIA – Vojnik

____

V primeru neugodnih vremenskih razmer se projekcija lahko prestavi na nadomestni termin ob nedeljah ob 21. uri. Na spletni strani, Facebook strani in Instagramu bomo najkasneje 4 ure pred projekcijo obveščali o morebitnih spremembah. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Organizatorji Društvo za razvoj filmske kulture, Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti • Sponzorji / donatorji VBO, Pressclipping, Merel, 100 kvadratov, Kefirko, Arzenškov Hram • Generalni medijski pokrovitelj Večer • S podporo MOM, Ministrstvo za kulturo • Partnerji DSR - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk, DOKUDOC, Grossmann, Slovenska kinoteka, Slovenski filmski arhiv, Slovenski filmski center, KGB, Europlakat, Ekran, Festival Enimation, Pekarna Magdalenske mreže, Festival StopTrik, Festival Shots, Festival migrantskega filma, Slovenska filantropija, Festival LGBT filma, Fefi, ŠKUC, Muzej NO, GT22