Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once)

Režiser: Dan Kwan, Daniel Scheinert

Dan Kwan, Daniel Scheinert / ZDA, 2022, 139 min / mandarinščina, angleščina s slo. Podnapisi

Odbit in nadvse zabaven znanstveno-fantastični družinski film, ki nas popelje v multiverzum starševske ljubezni, je aktualni dobitnik 7 oskarjev: za najboljši film, scenarij (Dan Kwan, Daniel Scheinert), režijo (Dan Kwan, Daniel Scheinert), glavno žensko vlogo (Michelle Yeoh), stransko moško vlogo (Ke Huy Quan), stransko žensko vlogo (Jamie Lee Curtis) in montažo (Paul Rogers). 

Film Dana Kwana in Daniela Scheinerta je mešanica norega glasbenega video maratona, komedije, borilnih veščin in nadrealističnega znanstveno-fantastičnega okolja. A kljub vsemu gre za resno družinsko dramo z odlično igralsko zasedbo, izstopa zlasti osrednja zvezdnica Michelle Yeoh. V z/f filmu se dogaja marsikaj, a osnovno bistvo je preprosto. Evelyn Wang (Yeoh) je zaskrbljena lastnica propadajoče pralnice. Zdravje njenega očeta je v slabem stanju, mož Waymond ji vroči ločitvene dokumente, hčerka Joy je zelo razočarana z življenjem. Na koncu se pojavi še neusmiljena delavka davčne uprave Deirdre (Jamie Lee Curtis). Potem, ko Evelyn poskuša še zadnjič rešiti svoj posel, Waymondovo telo nenadoma obsede dvojnik iz ene od skoraj neskončnih alternativnih resničnosti. Pove ji, da je edina oseba, ki lahko reši multiverzum pred grožnjo, ki uničuje resničnost. Evelyn pa mora še vedno plačati davke…

Glasba za film je veličastna vizija elektronskega popa izpod prstov ameriškega skladatelja Ryana Lotta in skupine Son Lux. 

Na spletnem mestu Rotten Tomatoes je kar 97% kritik pozitivnih, s povprečno oceno 8,8/10. Na strani IMDb ima film oceno 8,8/10.

Ekipa

Režija Daniel Scheinert, Dan Kwan
Scenarij Daniel Scheinert, Dan Kwan
Producenta Daniel Scheinert, Dan Kwan
Glasba Son Lux
Kostumi Kevynn Brewer
Montaža Paul Rogers
Fotografija Larkin Seiple

Igrajo 

Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis, Ke Huy Quan, James Hong, Tallie Medel, Audrey Wasilewski, Peter Banifaz, Brian Le in drugi

*

Predfilm Festivala migrantskega filma

Not Go Gentle 

Sasha Ihnatovich / Slovenija, 2022, 5 min

Idilične vasi skrivajo sledove žalosti in trpljenja, ki jih ljudje povzročajo drug drugemu. Človek mora biti pripravljen doživeti temo, ki jo varujejo sanje in upanje, in se ne izgubiti v megli. Kratki film temelji na zgodbah ljudi, ki prečkajo meje v iskanju varnosti in miru, namesto tega pa najdejo ponižanje in mučenje. Kljub vsemu pa ne obupajo.

____

V primeru neugodnih vremenskih razmer se projekcija lahko prestavi na nadomestni termin ob nedeljah ob 21. uri. Na spletni strani, Facebook strani in Instagramu bomo najkasneje 4 ure pred projekcijo obveščali o morebitnih spremembah. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Organizatorji Društvo za razvoj filmske kulture, Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti • Sponzorji / donatorji VBO, Pressclipping, Merel, 100 kvadratov, Kefirko, Arzenškov Hram • Generalni medijski pokrovitelj Večer • S podporo MOM, Ministrstvo za kulturo • Partnerji DSR - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk, DOKUDOC, Grossmann, Slovenska kinoteka, Slovenski filmski arhiv, Slovenski filmski center, KGB, Europlakat, Ekran, Festival Enimation, Pekarna Magdalenske mreže, Festival StopTrik, Festival Shots, Festival migrantskega filma, Slovenska filantropija, Festival LGBT filma, Fefi, ŠKUC, Muzej NO, GT22

Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once)
Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once)